Confidenţialitate

Ucraina nu vrea un război dar este pregătită pentru un conflict militar, anunță președintele Zelensky

Declarația șefului de stat din Ucraina a fost făcută în contextul în care ministrul de Externe din țara vecină a anunțat că Rusia este pe cale să ajungă la 120.000 de luptători plasați la granițele sale.

În timp ce Rusia a anunțat exerciții militare masive în Marea Neagră și restricționarea traficului aerian și naval în zonă, președintele Ucrainei a promulgat o lege care permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea. Legea va permite suplimentarea rapidă a unităţilor militare ale tuturor forţelor de apărare cu rezervişti.

În acest context, la București ajung joi miniștrii de Externe ai Turciei, Georgiei, Ucrainei, Turciei, omologii din țările riverane Mării Negre, mai puțin pe cel al Bulgariei. În schimb, la discuții va fi prezent ministrul polonez de Externe. Iar fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, îi cere președintelui Klaus Iohannis convocarea CSAT.

Într-un mesaj adresat națiunii, președintele Ucrainei le-a transmis concetățenilor că Rusia a plasat la granite trupe în număr mare aparent pentru exerciții, în realitate pentru a șantaja țara.

Volodymyr Zelensky spune că Ucraina nu vrea un război dar este pregătită pentru un conflict militar.

„Ucraina din 2021 este altfel decât cea din 2014”, a spus președintele de la Kiev, făcând referire la momentul în care Rusia a anexat illegal Peninsula Crimeea.

Rusia a anunțat exerciții militare în estul Mării Negre, inclusiv cu nave de război.