Confidenţialitate

UE şi UK, aproape de un acord în scandalul vaccinurilor

În plin scandal privind exportul vaccinurilor în afara blocului comunitar, Uniunea Europeană și Mare Britanie sunt aproape de a ajunge la un acord.

Uniunea Europeană a ameninţat recent că va interzice exporturile de vaccinuri Pfizer-BioNTech către Marea Britanie. Însă – potrivit unui proiect de acord citat de publicația The Times – ar urma să renunţe la această intenţie.

Şi Londra va renunţa la milioane de doze AstraZeneca, vaccin produs în Olanda, care urma să ajungă în Regat din Uniunea Europeană.

Livrările cu probleme în Uniunea Europeană au dus la o dispută cu Marea Britanie, care a importat aproape 21 de milioane de doze produse pe teritoriul UE.

De cealaltă parte, Marea Britanie a susținut că s-a descurcat mai bine negociind cu producătorii şi organizând lanţurile de aprovizionare.

Recent – Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat centrul de producţie de la Halix, în Olanda, unde este produs serul AstraZeneca şi un centru din Germania pentru Pfizer.

Oficialii de la Bruxelles se bazează pe aceste centre pentru a creşte livrările şi pentru a accelera ritmul de vaccinare.