Confidenţialitate

UE a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii

Uniunea Europeană a lansat, luni, o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, pe care îl acuză de încălcarea acordului Brexitului prin modificări unilaterale ale unor dispoziţii comerciale privind Irlanda de Nord.

Procedura s-ar putea încheia cu o amendă, potrivit Reuters.

Totuși, cele două părţi pot negocia o soluţie.

Vicepreşedinte al Comisiei Europene care gestionează relaţiile cu Marea Britanie, Maros Sefcovic i-a trimis o scrisoare omologului său britanic, David Frost.

Recent, guvernul britanic a hotărât, în mod unilateral, să prelungească până la 1 octombrie ”perioada de graţie” a anumitor controale vamale la produse alimentare destinate Irlandei de Nord, care urma să expire la sfârşitul lunii martie.

Londra susţine că nu încalcă Protocolul privind provincia britanică Irlanda de Nord, care impune anumite controale unor schimburi comerciale cu restul Regatului Unit, cu scopul de a evita reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda, stat membru al UE.

Bruxellesul a denunţat iniţiativa britanică drept cea de-a doua încălcare a dreptului internaţional în decurs de o jumătate de an

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea în ianuarie 2020.

Guvernul lui Boris Johnson a retras clauzele vizate din această lege în decembrie, chiar înainte de încheierea acordului cu UE privind viitoarrea  lor relaţie după Brexit.