Ucraina vrea ca Rusia ”să dea socoteală” pentru doborârea MH17

Rusia va trebui ”să dea socoteală” pentru distrugerea în zbor avionului MH17 aparţinând Malaysia Airlines, doborât în estul separatist al Ucrainei pe 17 iulie 2014, când au murit toate cele 298 de persoane de la bord, a declarat luni preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP.

”Este o crimă neruşinată care ar fi putut să fie evitată dacă nu exista agresiunea rusă, echipament rusesc şi rachete ruseşti aduse de pe teritoriul rus”, a declarat Poroşenko pe pagina sa de facebook.

”Responsabilitatea noastră faţă de cei care au murit şi faţă de generaiile viitoare este să arătăm agresorului terorist că va da socoteală pentru toate crimele comise”, subliniază el.

Boeingul 777 care efectua un zbor de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă, pe 17 iulie 2014, în estul Ucrainei, la acea vreme teatrul unor confruntări armate violente între forţele Kievului şi separatişti proruşi.

Echipa de Anchetă Comună (JIT), din care fac parte anchetatori din Belgia, Australia, Malaysia, Olanda şi Ucraina, a conchis că aeronava a fost atinsă de o rachetă de tip Buk adusă din Rusia şi trasă dintr-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi.

Aproximativ 100 de persoane sunt suspectate că au jucat un ”rol activ” în tragedie, însă anchetatorii nu au făcut publice numele suspecţilor.

Lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei şi Moscova dezmint orice vină şi acuză armata ucraineană.

În pofida faptului că – la trei ani de la dramă – presupuşii autori nu au fost arestaţi, autorităţile olandeze au promis la începutul lui iulie că vor fi judecaţi în Olanda.

Poroşenko s-a declarat convins de ”obiectivitatea şi imparţialitatea justiţiei olandeze”.

Nicio comemorare oficială nu este prevăzută luni la Kiev, însă o ceremonie la care participă aproape 500 de persoane are loc la locul prăbuşirii, în teritoriul controlat de rebeli.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS