Confidenţialitate

Ucraina va primi un ajutor financiar substanțial din partea SUA. Anunțul ar urma să fie făcut la reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO

Statele Unite vor acorda un ajutor financiar substanțial Ucrainei pentru a o sprijini să facă față daunelor provocate de Rusia infrastructurii sale energetice. Anunțul ar urma să fie făcut marți în marja reuniunii miniștrilor de Externe din țările membre NATO care are loc la București. 

Deocamdată nu se știe în ce anume va consta acest ajutor sau care este suma exactă, detalii vor veni marți de la secretarul de stat american Antony Blinken care a ajuns în cursul nopții la București.

„Ajutorul va fi substanțial și nu s-a terminat”, le-a spus jurnaliștilor unul dintre responsabili, sub acoperirea anonimatului. El a amintit că administraţia Biden a bugetat 1,1 miliarde de dolari pentru energie în Ucraina şi Republica Moldova.

De la începutul lunii octombrie, bombardamentele rușilor au vizat rețeaua energetică din Ucraina, mai mult de un sfert fiind avariată, potrivit datelor prezentate de guvernul de la Kiev.

„Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă, distrugând infrastructura critică a Ucrainei. Vom discuta despre dotarea ucrainenilor cu sisteme antiaeriene”, a spus luni secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg va prezida reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO care are loc marți și miercuri la București.

Subiectele principale pe agendă sunt războiul din Ucraina, implementarea noului concept strategic al NATO, provocările din China, securitatea energetică, protecția infrastructurii critice și eforturile alianței de a consolida rezistența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova.

Foto: Shutterstock

Citește și: Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO