Confidenţialitate

UCRAINA: Persoanele cu afecțiuni pulmonare și cardiace, sfătuite să rămână în case după incendiul forestier din zona Cernobîl

Ministerul ucrainean al Sănătăţii le recomandă persoanelor care suferă de boli pulmonare sau cardiovasculare să rămână în locuințe, preventiv, după incendiul forestier din zona de excludere de la Cernobîl.

Autoritățile de la Kiev au insistat, în ultimele zile, că nivelul de radiații este în parametri normali în regiunile Jitomir şi Kiev, care include și capitala.

“Observăm o sporire a particulelor în suspensie din atmosferă. Prin urmare, sfătuim persoanele care au boli pulmonare cronice sau boli cardiovasculare să nu iasă din casă dimineaţa, atunci când concentraţia este mai mare. Recomandăm oamenilor să bea mai multă apă”, a transmis ministrul Maksim Stepanov.

Incendiul, izbucnit pe 4 aprilie, a cuprins peste 100 de hectare din pădurea situată în jurul fostei centrale atomice.

Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina a mobilizat la Cernobîl sute de pompieri, sprijiniți de avioane şi elicoptere.

Focarele de incendiu erau, marți, sub control.

Un tânăr de 27 de ani dintr-o comună apropiată zonei de excludere, este anchetat de autorităţi, fiind suspectat că a dat foc unor deşeuri, însă, din cauza rafalelor de vânt, nu a mai putut să stingă focul.

Individul riscă până la 5 ani de închisoare.