Confidenţialitate

Ucraina nu va renunța la Insula Șerpilor și va lupta pentru teritoriu „cât va fi necesar”, spune șeful serviciilor de informații al armatei | AUDIO

Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră „cât va fi necesar„, a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov.

Insula, aflată la 44 de kilometri de Sulina, are o importanță strategică pentru că de pe micul teritoriu sau din jurul său, poate fi controlată circulația navelor în toată zona, inclusiv în sudul Ucrainei.

Potrivit BBC, imagini din satelit arată vineri că încă o navă militară rusească s-ar fi scufundat lângă Insula Șerpilor.

Șeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, a explicat că Ucraina nu va renunța la Insula Șerpilor întrucât accesul țării la porturile din sud sunt extrem de importante.

Astfel se explică și atacurile din ultimele zile asupra pozițiilor ocupate de ruși pe Insula Șerpilor.

Este o bătălie pentru controlul coastei de vest a Mării Negre, au explicat și alți oficiali citați de agenția Agerpres.

Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat că Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei.

Ministerul Apărării rus declarase anterior că a reuşit să dejoace planurile ucrainene privind recucerirea Insulei Şerpilor în ajunul zilei de 9 mai.

Pe de altă parte, expertul militar ucrainean Oleg Jdanov crede că Insula Şerpilor drept cheia pentru deschiderea unui al doilea front de către Rusia, un avanpost pentru debarcarea unui desant maritim în Republica Moldova.

Joi, și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că România monitorizează cu mare atenţie situaţia din Marea Neagră şi posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa.

Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională, a explicat Dîncu. Tot din cauza conflictului militar, brațul Chilia al Dunării este închis traficului maritim.

Foto: Shutterstock