Confidenţialitate

Ucraina le interzice sportivilor săi să participe la Jocurile Olimpice dacă la competiție iau parte reprezentanți din Rusia

Guvernul de la Kiev a adoptat o lege care le interzice sportivilor ucraineni să participe la Jocurile Olimpice de la Paris dacă în competiție sunt și sportivi din Rusia. Decizia vine după ce Comitetul Internațional Olimpic a propus ca sportivii din Rusia și Belarus să fie reprimiți în competițiile internaționale, sub drapel neutru.

La propunerea ministerului Sporturilor, guvernul de la Kiev a stabilit că sportivii ucraineni nu vor putea participa la calificările pentru Jocurile Olimpice desfășurate anul viitor în Paris, dacă la competiții sunt prezenți și sportivi ruși.

Federațiile care nu respectă interdicția riscă să fie deposedate de statutul lor.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic a recomandat recent ca sportivii din Rusia și Belarus să fie reprimiți la competițiile internaționale sub drapel neutru și dacă nu au avut poziții în favoarea războiului.

Ei pot participa cu titlu individual, deci nu ca reprezentanți ai țării din care provin, iar la competiții nu poate fi afișat drapeul național, nu poate fi intonat imnul de stat și nu este permisă nici prezența oficialilor din Rusia ori Belarus.

De altfel, Federația Internațională de Tenis de Masă a dat curs acestei recomandări și a anunțat vineri că le va permite sportivilor din Rusia și Belarus să revină în competiții.

Foto: Shutterstock

Citește și: Inginerii unei firme aparent inofensive, NTC Vulkan, lucrează de fapt pentru armata şi agenţiile ruseşti, arată o amplă anchetă jurnalistică