Confidenţialitate

Ucraina ar putea fi înarmată prin folosirea activelelor înghețate ale Rusiei în UE, potrivit unui proiect decis la nivelul blocului comunitar | AUDIO

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la summit-ul de la Bruxelles, au decis ieri să avanseze cu un proiect ce vizează utilizarea profiturilor din activele îngheţate ale Rusiei în spațiul comunitar pentru a înarma Ucraina, transmite AFP.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Propunerea  – care aparține șefului diplomaţiei europene – a fost prezentată Comisiei Europene, care ar trebui să permită accesarea unei sume de 2,5 până la 3 miliarde de euro pe an în favoarea Kievului.

Modul de utilizare a activelor statului rus care au fost îngheţate după ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu doi ani a făcut obiectul unor discuţii intense.

Moscova a ameninţat ieri Uniunea Europeană cu acţiuni în justiţie dacă sunt folosite veniturile din activele îngheţate.

Cea mai mare parte a profitului generat de dobânda acumulată a acestor active ar trebui să permită facilitarea achiziţiei de arme pentru Ucraina, începând cu luna iulie, dacă cei 27 reuşesc să aprobe rapid proiectul, potrivit şefului diplomaţiei europene.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus ieri impunerea de taxe vamale pentru cerealele importate din Rusia și Belarus, care sunt în prezent scutite, spre nemulţumirea fermierilor din blocul comunitar.

„Această măsură va priva Moscova de veniturile din aceste exporturi”, a subliniat preşedinta Comisiei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis, despre speculațiile privind negocierea unei alte funcții la nivelul UE: „Eu mă concentrez pe discuțiile pentru NATO” | VIDEO