Confidenţialitate

Ucraina, în faţa unei noi crize a gazelor

Guvernul de la Kiev a decis să treacă termocentralele de pe gaze naturale pe păcură şi să închidă unităţile de învăţământ în încercarea de a face economii la gaze naturale, după ce gigantul rus Gazprom a refuzat să reia livrările către Ucraina în plin sezon rece, a anunţat vineri ministrul ucrainean al Energiei, relatează Agerpres.

Deficitul în aprovizionarea cu gaze naturale vine într-un moment în care consumul a atins un nivel de vârf, după ce un val de frig a acoperit cu zăpadă cea mai mare parte din teritoriul Ucrainei şi a dus la scăderea temperaturilor sub zero grade Celsius.

Potrivit lui Ihor Nasalyk, lipsa livrărilor de gaze naturale ruseşti a creat un deficit de aprovizionare de până la 20 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, echivalentul a o zecime din consumul zilnic al Ucrainei.

Joi, Gazprom a anunţat că a decis să revină la sistemul de plată anticipată în relaţia cu Ucraina adăugând totodată că nu va relua livrările de gaze naturale până când nu va fi încheiat un act adiţional la actualele contracte.

Miercuri, un tribunal internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis că Gazprom trebuie să plătească firmei ucrainene Naftogaz suma de 2,56 miliarde de dolari pentru încălcarea obligaţiilor contractuale.

Ucraina este o ţară importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, unde Gazprom controlează aproximativ 35% din piaţă.

Disputa dintre Gazprom şi Naftogaz face parte dintr-un conflict politic mai amplu dintre cele două ţări, care a izbucnit după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.