Confidenţialitate

Ucraina: Drama de la Mariupol se repetă la Severodonețk

Pe frontul ucrainean de război, continuă bătălia pentru orașul Severodonețk, unde se repetă situația de de la Azovstal.

Peste 500 de civili sunt blocaţi de câteva săptămâni în interiorul combinatului chimic Azot, încercuit de invadatori.

Promisiunea unor coridoare umanitare nu a fost respectată de ruși, evacuarea oamenilor fiind imposibilă.

Deşi oraşul Lisiciansk a fost bombardat în mod constant, acesta a rămas pe deplin sub controlul ucrainenilor.

Analiștii militari spun că viitorul zonei va depinde de capacitatea armatei ucrainene de a apăra teritoriul mai mult decât pot ruşii să atace.

Doi comandanţi ai luptătorilor care au apărat uzina siderurgică Azovstal din portul Mariupol din sud-estul Ucrainei au fost transferaţi în Rusia pentru a fi anchetați și, cel mai probabil judecați. Kievul speră într-un schimb de prizonieri cu Moscova, care să-i includă şi pe luptătorii de la Azovstal. Deocamdată, ruşii nu au răspuns solicitării.

Bombardamentele ruseşti devastează oraşe din centrul şi estul Ucrainei.

În weekend, președintele Volodimir Zelenski a vizitat portul Odesa, după ce a fost şi la Nikolaiev, oraș aflat în apropierea frontului de război.

Liderul de la Kiev se aşteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice și-a exprimat temerea că războiul ar putea dura ani. Jens Stoltenberg insistă că Occidentul trebuie să continue furnizarea de muniții și armament pentru Ucraina, fără de care nu poate elibera Donbasul.
Statele Unite au transferat Ucrainei peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger, sisteme Javelin, alături de sisteme Harpoon şi drone.

Casa Albă a anunțat, săptămâna trecută, că va oferi administrației de la Kiev un ajutor militar suplimentar de un miliard de dolari, pentru a susţine Ucraina în războiul pe care îl poartă cu Rusia invadatoare.

Tensiunile în armata ruşilor sunt în creştere, iar numeroşi militari refuză să respecte ordinele ofiţerilor sau dezertează, susţine Ministerul britanic al Apărării. Problemele de moral îi împiedică pe ruşi să îndeplinească obiectivele stabilite de Kremlin.

Duminică, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care interzice difuzarea la radio şi în programele TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicienilor ruşi. Exceptați vor fi artiştii care au condamnat public invazia Rusiei și s-au delimitat de Kremlin.

În Republica Moldova, președinta Maia Sandu a promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri rusești. Totodată, propaganda va fi sancţionată mult mai dur.