Confidenţialitate

Twitter va bloca utilizatorii care răspândesc date false despre vaccinurile anti-COVID

Persoanele care vor răspândi date false despre vaccinurile anti-Covid sau vor publica mesaje alarmiste vor avea conturile blocate pe platforma de social-media Twitter. Conturile respectivelor persoane vor fi oprite de Twitter după 5 avertismente.

Persoanele care folosesc Twitter și au primit două avertismente pentru furnizarea de mesaje din categoria „fake news” vor avea contul blocat pentru 12 ore.

Dacă s-a ajuns la al patrulea avertisment, conturile vor fi blocate pentru o săptămână.

Utilizatorii care au fost avertizați de 5 ori că încalcă regulile platformei pot avea conturile suspendate.

Twitter poate afișat și unele mesaje suplimentare pentru a marca un conținut a cărui sursă ridică semne de întrebare, cum ar fi: „poate conţine informaţii înşelătoare cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19”.

Deocamdată, de această operațiune se ocupă moderatori, dar platforma ar urma să dezvolte un sistem automat pentru depistarea mesajelor cu un conținut nepermis.

Din decembrie, Twitter a început să le solicite utilizatorilor să şteargă unele mesaje apreciate ca false, vizate fiind mai ales cele care transmiteau că vaccinurile sunt utilizate pentru a controla populaţia și dezfinformările legate de efectele adverse ale vaccinurilor.

Până acum, moderatorii Tweetter au retras peste 8.400 de mesaje iar notificări privind răspândirile posibil false au fost transmise către mai mult de 11 milioane de conturi.

Sistemul a fost inspirat din cel prin care platforma luptă împotriva defăimării, care a permis blocarea contului fostului președinte american Donald Trump.