Turcia: Proteste dupa uciderea cu salbaticie a unei studente de 20 de ani

Mii de persoane, bărbați și femei laolaltă, au ieșit pe străzi în cele mai mari orașe ale tarii pentru a-și exprima mânia față de comiterea a nenumărate abuzuri fizice și psihice asupra femeilor, dar și față de protejarea atacatorilor de către politicienii aflați la putere.

Ozgecan Aslan, studentă la Psihologie, a fost omorâtă în bătaie după ce un bărbat a încercat să o violeze, iar ea s-a apărat folosind un spray cu piper. Totul s-a întâmplat în drum către casă de la universitate. Se presupune că autorul crimei este șoferul autobuzului care o transporta.

Suspectul ar fi fost ajutat de 2 complici, tatăl său și un prieten. După ce au omorât-o pe fată, aceștia i-au tăiat mâinile și i-au dat foc.

Toți au fost arestați.

Cazul a stârnit furia a mii de femei din Turcia care reclamă înmulțirea crimelor comise împotriva femeilor.

Organizațiile care luptă pentru drepturile femeilor susțin că numai anul trecut, aproape 300 de femei au fost ucise de bărbați și mai mult de o sută au fost violate.

Protestatarii acuză puterea că nu ia măsuri împotriva violenței în creștere împotriva femeilor, ba mai mult îi protejează pe atacatori.

În acest moment, la putere se află Partidul Justiției și Dezvoltării, condus în trecut de actualul președinte, Recep Tayyip Erdoğan, iar acum de premierul în funcție Ahmet Davutoglu.

Ambii au reacționat promt după uciderea studentei, promițând pedepsirea vinovaților. Organizațiile feministe și-au adus însă aminte de un discurs al președintelui Recep Tayyip Erdoğan care spunea că femeile nu pot fi egale cu bărbații, și le acuza pe feministe că nu țin cont de rolul materinității în Islam.