Turcia, iritată de recunoaşterea germană a genocidului armean

Turcia critică adoptarea de către deputaţii germani a rezoluţiei prin care Berlinul recunoaşte genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915.

Considerând că documentul reprezintă ”o eroare istorică”, ”nul şi neavenit”, Ankara a decis să recheme ambasadorul din Germania pentru consultări.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, estimează că gestul va avea un impact serios asupra relaţiilor dintre Ankara şi Berlin.

În ajunul votului, premierul turc, Binali Yildirim,  amintea că 3 milioane şi jumătate de turci trăiesc în Germania şi contribuie într-un mod foarte activ la economia acesteia.

Erevanul estimează că un milion şi jumătate de armeni au fost ucişi într-o manieră sistematică înainte de prăbuşirea Imperiului Otoman. Mai mulţi istorici şi mai multe ţări, între care Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut genocidul. Turcia susţine că a fost un război civil, dublat de o foamete, în care 300 până la 500.000 de armeni şi la fel de mulţi turci au murit în momentul în care forţele otomane şi Rusia îşi disputau controlul în Anatolia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS