Confidenţialitate

UPDATE: Explozie puternică resimțită în Ankara. Turcia, sub stare de asediu – presa turcă

UPDATE: Ministerul de Externe de la București îi sfătuiește pe românii care intenționează să călătorească în Turcia în următoarea perioadă să își anuleze călătoria. De asemenea, românilor aflați în Turcia li se recomandă să nu iasă pe străzi.

Pe Twitter circulă imagini cu mulțimi de oameni care scandează pe străzile orașelor turce. Pe rețeaua de socializare Instagram, mai mulți utilizatori au postat imagini video cu focuri de armă trase în Ankara.

Aflat în Rusia, Secretarul de Stat american John Kerry a declarat că nu poate comenta deocamdată situația din Turcia, deoarece nu are toate detaliile.

 

Presa turcă: O explozie puternică a avut loc în urmă cu puțin timp în capitala Turciei, Ankara.

Președintele Erdogan s-a adresat poporului prin intermediul unui apel video, pe un smartphone. O fotografie cu oficialul turc a fost publicată de o jurnalistă.

 

 

Președintele Recep Tayip Erdogan acuză o încercare a unui grup minoritar din armată și îndeamnă populația să iasă în stradă, spun jurnaliștii SkyNews. Potrivit The Guardian, mai multe organizații de monitorizare a spațiului online susțin că accesul la rețele de socializare precum Facebook, Twitter sau YouTube, a fost suspendat.

Pe rețeaua de socializare Twitter apar imagini cu cetățeni ieșiți pe străzile orașului.

Armata turcă anunţă, într-un comunicat publicat de agenţia de presă Dogan, că a preluat puterea în Turcia pentru a “restabili ordinea” şi a “proteja democraţia”, în contextul tentativei militare de lovitură de stat.

Anterior, premierul Binali Yildirim a denunţat o “tentativă ilegală” a unei facţiuni din cadrul armatei de a răsturna regimul. Potrivit lui, forţele speciale „iau măsurile necesare pentru a gestiona situaţia”.

Focuri de armă s-au auzit, în această seară, în capitala Turciei, Ankara. Elicoptere şi avioane militare survolează oraşul la altitudine joasă, potrivit Associated Press.

Militarii au pătruns în sediul televiziunii de stat, TRT.

La Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, tancuri pot fi observate pe străzi. Aeroportul Ataturk şi podurile peste Bosfor au fost închise.

 

CNN-Turk anunţă o mobilizare „extraordinară” în faţa sediului Statului Major al armatei, al cărei şef ar fi fost luat ostatic.

Unele surse susţin că preşedintele Recep Tayyip Erdoğan se află într-un loc sigur.

Internauţii se plâng că accesează cu dificultate reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

Surse ale Financial Times susţin că Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă.

Turcia a fost în ultimele decenii scena mai multor lovituri de stat, cea din urmă petrecându-se în anii ’90.

O înregistrare video arată cum un elicopter a deschis focul deasupra Ankarei.

Cetățenii turci au format cozi la bancomate pentru a retrage bani.