Confidenţialitate

Turcia a decis să sprijine aderarea Suediei la NATO | AUDIO

Turcia a decis să sprijine aderarea Suediei la NATO, după ce timp de mai bine de un an s-a opus.

Este o zi istorică, a subliniat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice înaintea summitului care începe astăzi la Vilnius.

Oficialii care au sosit în Lituania, în frunte cu președintele american, Joe Biden, au salutat acordul dat de președintele turc Recep Tayip Erdogan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele american Joe Biden a transmis că așteaptă cu nerăbare să întâmpine Suedia ca al 32-lea stat membru al NATO și a salutat angajamentul președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan de a ratifica aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică, pe care o bloca de peste un an, pe motiv că Suedia găzduiește kurzi.

Și premierul Suediei, Uld Kirstersson a subliniat că e un pas mare și o zi bună pentru țara sa care primește unde verde din partea Turciei.

Ministrul german de externe a scris pe Twitter că aliații sunt  acum mai în siguranță, iar premierul britanic Rishi Sunak a afirmat că aderarea Suediei “ne va face pe toți mai siguri”.

Șeful NATO a descris acest acord ca fiind un “pas istoric”, dar nu a oferit o “dată certă” pentru momentul în care Suedia se va alătura alianței Nord-Atlantice, deoarece acest lucru depinde de parlamentul turc.

Suedia și Finlanda și-au anunțat intenția de a adera la NATO în luna mai a anului trecut, la câteva luni după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina. Finlanda a aderat oficial în aprilie.

Sursa foto: Shutterstock