Tudorel Toader începe „evaluarea” procurorului general, Augustin Lazăr

Ministrul Justiției trece oficial la ceea ce numește „evaluarea activității manageriale” a procurorului general al României, Augustin Lăzăr, după modelul DNA, care a dus în final la revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Evaluarea activității manageriale se anunță a fi un prim pas pentru revocarea procurorului general al României. Anunțul declanșării acestei proceduri puse de Curtea Constituțională recent exclusiv în pixul ministrului a făst făcut de Tudorel Toader pe Facebook.

Motivul invocat de ministrul Justiției este controversa legată de protocoalele încheiate în ultimii ani între Parchetul General și SRI.

„Aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogat” încă din 2016”, reclamă Tudorel Toader. Ministrul Justiției critică termenul „aborgare”, artătând că la semnarea unui al doilea protocol, în decembrie 2016, Augustin Lazăr și Eduard Hellvig le-ar fi dat, practic, acestor acte puteri pe care le au doar legile.

„Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile”, promite Tudorel Toader.

Anununțul ministrului nu este surprinzător. În urmă cu trei săptămâni, într-un interviu la DC News, prefigura această evaluare chiar înainte de scandalul protocoalelor.

Noul protocol între SRI și Parchet a fost publicat, tot pe Facebook, de Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului. În câteva ore, procurorii au început o anchetă în acest caz pentru deconspirare de secrete de stat.

Între timp, Parchetul General a arătat că protocolul a fost valabil până în 2017. În martie anul acesta, Protocolul a fost transmis ministrului justiției, care a fost informat la acel moment că i s-a cerut declasificarea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS