Trebuie sau nu să răspundă Raed Arafat cu funcția pentru neglijența sau corupția celor care au ignorat pericolul pe care îl reprezenta Colectiv?

Ceea ce a arătat Gazeta Sporturilor este că în esență ISU București ar fi trebuit să știe de existența clubului Colectiv, asta pentru că pur și simplu fusese invitat acolo cu o lună înainte de tragicul eveniment de către un organizator de spectacole.

Ancheta nu este finalizată, încă nu știm dacă haosul administrativ sau corupția inspectorilor a lăsat clubul Colectiv neînregistrat în evidența pompierilor, dar un lucru este cert, cu sau fără voia sa, Raed Arafat nu a spus adevărul atunci când a proclamat nevinovăția pompierilor, imediat după tragedie. A nu se confunda salvatorii care au intervenit în codul roșu de urgență cu birocrații, pompieri și ei, care fac inspecții, emit avize, dau sau nu dau autorizații.

Ceea ce mi-am propus însă azi la România în Direct este să judecăm soarta celui care a coordonat ISU în ultimii ani, fondatorul SMURD și un erou național decorat ca atare de Președinte și recunoscut de opinia publică din România.

Puterea exemplului oferit de Raed Arafat a atins apogeul mai ales după ianuarie 2012 când în urma unui atac direct la adresa sa din partea președintelui de atunci, Traian Băsescu, lumea a ieșit pe străzi ca să îl apere pe Arafat, iar incidentul s-a soldat în final chiar cu căderea guvernului Boc.

Eu personal l-am apărat de multe ori pe Arafat, inclusiv în cazul elicopterului prăbușit pe lacul Siutghiol de la Constanța, noi toți, aș spune, am sărit în apărarea sa de câte ori politicienii i-au vrut capul.

Astăzi trebuie tot noi să îl judecăm. Și să decidem dacă în calitatea sa de coordonator al Serviciilor de Urgență, Raed Arafat trebuie sau nu să răspundă cu funcția pentru neglijența sau corupția celor care au ignorat pericolul pe care îl reprezenta clubul Colectiv.