Confidenţialitate

Trebuie sau nu să păstrăm Poliția Locală?

În noaptea de sâmbătă spre duminică în București a avut loc o altercație înntre un grup de tineri, activiști se prezintă ei, tineri veniți de la o bere de fapt… și doi polițiști de la poliția locală a Sectorului 1… Imediat după aceea au făcut ocolul internetului imagini filmate de trecători cu telefonul mobil și în care se vede un tânăr rănit la pământ, în timp ce prietenii acestuia le reproșează celor doi polițiști că l-ar fi împușcat în cap. Urmează o isterie generală în care o sticlă zboară în capul unuia dintre polițiști, apoi cei doi scot pistoalele pe care abia le băgaseră la loc în toc, renunță totuși la ele, îl iau pe unul dintre scandalagii și îl bagă într-o dubă.

Ulterior, cei de la SMURD veniți la fața locului au spus că nimeni nu fusese împușcat, dar polițistul care a luat sticla în cap a ajuns totuși la spital destul de grav rănit.

Deocamdată incidentul este neclar, nu știm sigur de la ce s-au luat, poliția  națională va stabili dacă tânărul care de altfel interpreta cu mult talent rolul de împușcat în cap a agresat inițial polițiștii sau dacă aceștia au făcut un abuz de forță. Oricum ar fi, este clar faptul că cei doi polițiști locali nu au administrat corespunzător situația, periclitându-și viața și lor și altora și afectând chiar ideea de poliție și de autoritate.

Nu este primul incident de acest fel. Acum o săptămână, tot în București, patru polițiști locali au ajuns de asemenea vedete, fiind filmați de trecători în timp ce aveau dificultăți în a aresta o doamnă care refuza să se legitimeze, ca să nu mai vorbim de polițiștii detectivi de la Iași, detectivi particulari în slujba baronului local.

Proveniți din Gardienii Publici, polițiștii locali nu mai sunt doar niște paznici ai străzilor, băgători de seamă ce ar trebui să cheme adevărata poliție în caz de incidente violente.. Uite, sunt înarmați, cu pistoale cu bile sau cu cine mai știe ce, ba chiar, la Iași, Nichita și-a făcut și o grupare de polițiști locali mascați. Nu știu pentru ce… Poate îi plăceau filmele cu ninja.

Adevărul și mai simplu despre poliția locală este însă că ea reprezintă soluția mai ieftină decât Jandarmeria sau decât Poliția Națională. Salariile sunt mai mici, nu au aceleași drepturi ca și adevărații polițiști, dar cer totuși egalitate, considerând că uite, își asumă aceleași riscuri.

Totuși, un polițist local nu are școala militară ci doar un curs intensiv.Dar e mai ieftin! E adevărat de exemplu că numeroşi absolvenţi ai Academiei de Poliţie nu au un loc de muncă dar, înainte de a vă pronunţa pentru desfiinţarea poliţiei locale, ţineţi cont de faptul că ar creşte destul de mult costrile primăriilor în cazul în care Poliţia Naţională şi Jandarmeria ar trebui să patruleze în localităţile patriei noastre.

Astăzi la România în Direct, Moise Guran vă întreabă: Trebuie sau nu să păstram Poliția Locală şi să rămânem cu Poliţia Naţională şi Jandarmeria, care atenţie, sunt mult mai scumpe? Ţineţi minte, politiştii locali sunt foarte prost plătiţi, spre deosebire de cei naţionali.

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-merita-sau-nu-sa-pastram-politia-locala-15-06-2015

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.