Confidenţialitate

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boală infecțioasă cauzată de unul dintre cei mai întâlniți paraziți din lume – Toxoplasma gondii. În cele mai multe cazuri nu este pericoloasă, iar după infecție, formele ușoare presupun lipsa simptomelor sau apariția unora asemănătoare unei gripe. Riscul de a face o formă periculoasă de boală este crescut la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

O problemă importantă apare și atunci când o femeie gravidă se infectează cu parazitul în timpul sarcinii, moment în care se poate transmite fătului prin intermediul placentei. Apar afecțiuni grave ale ochilor și sistemului nervos. Daca infecția a avut loc înainte de sarcină, Toxoplasma nu mai poate fi transmis fătului.

Pisicile joacă un rol central privind modalitea de transmitere. Ele devin gazda acestor paraziți după ce mănâncă șobolani, păsări sau alte animale infectate. Astfel, nu toate pisicile ne pot transmite boala, ci doar cele expuse.

Parazitul intră în organismul omului pe calea orală prin atingerea oricărui obiect care a venit în contact cu ouăle de Toxoplasma. Atenție astfel la curățarea vasului de nisip al pisicii sau la grădinărit, solul putând fi contaminat.

Diagnosticul se face pe baza unor teste de sânge. Femeile care doresc să rămână gravide sau cele care deja sunt pot afla printr-o metodă simplă dacă sunt infectate sau nu.

Respectați normele de igienă, spălați-vă pe mâini cu atenție, consumați carne gătită corespunzător termic și evitați apa netratată, nepurificată. Pisicile trebuie crescute cât mai mult în casă. Dacă sunteți gravidă este esențial să vă testați pentru a cunoaște dacă ați intrat deja în contact cu parazitul sau dacă trebuie să vă feriți cu mare atenție de infecția cu acesta.