Confidenţialitate

Tot mai multe țări solicită prelungirea termenului de evacuare din Afganistan și după 31 august

Tot mai multe țări cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan și după 31 august, dată la care Washingtonul a prevăzut încheierea retragerii sale.

După Marea Britanie și Franța, Germania anunță că poartă discuţii cu Statele Unite, Turcia şi alţi parteneri pentru a menţine aeroportul din Kabul deschis. Astăzi, la reuniunea G7, state precum Regatul Unit şi Canada ar putea susține impunerea de sancţiuni împotriva talibanilor.

Pe aeroportul din Kabul, singura poartă de ieşire din Afganistan, are loc o cursă contracronometru pentru evacuarea de urgenţă a cât mai multor străini şi afgani până la data limită fixată de talibani pentru plecarea forţelor americane.

Pe fondul criticilor internaţionale, Administraţia Biden a anunțat că evacuarea s-ar putea prelungi și după 31 august, însă acest lucru nu e acceptat de mişcarea talibanilor, care a avertizat că vor exista “consecinţe”, dacă operaţiunile se prelungesc.

În acest context, ministrul de externe german Heiko Maas spune că va trebui negociat  cu talibanii, pentru că ei vor avea un rol special în funcţionarea aeroportului după retragerea trupelor americane. În paralel, Germania poartă discuții cu Uzbekistan, Pakistan, India şi Tadjikistan pentru ca afganii pe care Berlinul acceptă să-i primească să-și poată depune cererile de viză la ambasadele germane din aceste ţări. Și Franţa, prin ministrul sau de Externe, a cerut mai mult timp pentru a finaliza operaţiunile de evacuare aflate în curs.

Potrivit Pentagonului, circa 16.000 de persoane au fost scoase din Afganistan prin aeroportul din Kabul de duminică pînă luni. Asta ridică la 42.000 numărul persoanelor transferate din Afganistan începînd de luna trecută, dintre care 37.000 au reușit să plece după 14 august, cînd talibanii au  preluat puterea la Kabul.