Confidenţialitate

Tot mai multe țări își închid granițele pentru persoanele care au călătorit recent în China

Tot mai multe țări ale lumii, între care Statele Unite ale Americii și Australia, nu le mai permit intrarea pe teritoriile lor persoanelor care au călătorit recent în China, relatează BBC.

Măsura se înscrie în strategia de a controla răspândirea rapidă a coronavirusului (2019-nCov) care a determinat o epidemie în statul asiatic.

Anterior, Rusia, Japonia, Pakistanul și Italia au anunțat restricții similare de călătorie.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății s-au pronunțat împotriva unor astfel de măsuri. “Restricțiile de călătorie pot provoca mai mult rău decât bine, împiedicând schimbul de informații, lanțurile de aprovizionare medicală și dăunând economiilor”, a declarat vineri șeful OMS.

Organizația a recomandat introducerea screeningului la frontiere, întrucât închiderea acestora ar putea accelera răspândirea virusului prin persoanele care intră clandestin granițele.

Numărul deceselor provocate de noul tip de coronavirus a ajuns, vineri seara, la 259 în China.

De asemenea, în cursul zilei, au fost identificate 2.102 noi cazuri de infectare , astfel că numărul total al infecțiilor a ajuns la 11.791.

Dintre decese, 192 au fost înregistrate în orașul Wuhan, epicentrul epidemiei.

Ministerul Afacerilor Externe anunță, sâmbătă, că 4 români au cerut autorităților române repatrierea din China, unul dintre ei părăsind deja teritoriul acestei țări.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, joi seara, că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global.

„În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent”, a declarat directorul general al OMS, într-o conferință de presă.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că, „în ciuda alertei, nu se impun restricții de călătorie și comerț cu China”.

”Vreau să fiu clar. Această declaraţie nu este un vot de neîncredere dat Chinei. Cea mai mare îngrijorare a noastră este riscul ca virusul să să răspândească în ţări cu sisteme slabe de sănătate”, a mai spus oficialul OMS.

În acest moment, rata mortalității asociate acestui nou coronavirus (2019-nCoV) nu poate fi cunoscută cu exactitate, deoarece nu se știe câți oameni sunt efectiv infectați.

Perioada dintre infectare și debutul primelor simptome este estimată la 2-10 zile. Faptul că estimarea este una preliminară și „inexactă” justifică o monitorizare sau o carantină de 14 zile pentru persoanele expuse la virus.

Pacienții dezvoltă o formă agresivă de pneumonie. În cazul a trei sferturi dintre persoanele decedate, au fost afectați ambii plămâni. Cei mai mulți aveau febră și tuse, iar o treime sufereau de insuficiență respiratorie.

Experți din mai multe state încearcă să producă un vaccin.

Autoritățile chineze au spus că contagiunea a fost posibilă chiar înainte de apariția simptomelor, așa cum se întâmplă și în cazul gripei sezoniere. Potrivit datelor OMS, aceasta din urmă provoacă, anual, între 290.000 și 650.000 de decese în întreaga lume.

Air France-KLM s-a alăturat altor companii aeriene importante care îşi suspendă zborurile către China, au anunţat, joi, reprezentamţi ai operatorului pe fondul îngrijorărilor exprimate de membrii echipajelor de zbor în legătură cu expunerea la noul coronavirus, care se răspândeşte rapid.

În regiunea Hubei, cei 60 de milioane de locuitori sunt aproape blocaţi după suspendarea transporturilor publice.

Mai multe mari companii și-au închis uzinele și birourile.

Pieţele globale au consemnat pierderi, joi, în timp ce yuanul chinez a atins cel mai redus nivel din acest an, iar preţurile petrolului au continuat să scadă.

Virusul a apărut într-o piaţă din oraşul Wuhan, unde erau comercializare ilegal animale sălbatice.