TIFF 2017 a bătut mai multe recorduri

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a înregistrat la a 16-a ediţie o serie de recorduri, printre care şi cel mai mare număr de bilete vândut.

‘Început şi încheiat cu proiecţii sold out, Festivalul Internaţional de Film Transilvania a bifat noi recorduri în istoria sa de 16 ediţii. Pentru a urmări cele  225 de filme din 53 de ţări, spectatorii au achiziţionat peste 90.000 de bilete, cu aproape 14% mai multe decât la ediţia anterioară. De o creştere importantă au avut parte şi vânzările online, 38.9% din totalul de bilete fiind cumpărate astfel, cu 13.72% mai mult decât în 2016. Numărul total de participanţi – incluzându-i pe cei prezenţi la proiecţiile gratuite în aer liber, workshop-uri, lansări, expoziţii, dezbateri – se ridică la 130.000. Peste 1200 de invitaţi români şi străini au sosit la Cluj în cele zece zile de festival. Recordul absolut pentru o singură proiecţie, în toată istoria festivalului, e deţinut de Afacerea Pigot, proiectat în Piaţa Unirii în prezenţa lui Alain Delon, pentru care s-au vândut 3.312 bilete’, potrivit organizatorilor.

Deschiderea festivalului, cu ‘Regele Belgiei’, a fost marcată de un număr record de peste 3.000 de participanţi.

‘Numărul de evenimente sold out a înregistrat un nou record: pentru 27 de proiecţii şi evenimente speciale, biletele s-au epuizat rapid. Printre acestea, sesiunile din Doom Room – instalaţia din cadrul InfiniTIFF, cine-concertele din biserici, evenimentele gastronomice din Film Food, câştigătorul Ursului de Aur, Despre trup şi suflet, şi Regii manelelor. Filmele româneşti au umplut şi ele sălile: premiera mondială Breaking News (r. Iulia Rugină), documentarul Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu) şi Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), câştigătorul Premiului Zilele Filmului Românesc pentru Lungmetraj. În ultima zi de festival, ‘bătălia’ s-a dat pe filmele câştigătoare, pentru care locurile s-au epuizat imediat: Familia mea fericită (Trofeul Transilvania), Piatră pe inimă (Premiul pentru regie, Premiul Publicului) şi Tărâmul binecuvântat (Premiul special al juriului)”, se scrie într-un comunicat.

TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi de Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Ediţia din 2017 s-a desfăşurat în perioada 2-11 iunie, la Cluj-Napoca.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS