Confidenţialitate

Theresa May: „Răspunsul Rusiei nu schimbă cu nimic faptele”

Premierul britanic Theresa May a declarat sâmbătă că măsurile de retorsiune luate de Moscova ca reacţie la sancţiunile britanice ‘nu schimbă cu nimic faptele’ şi nici culpabilitatea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale la Salisbury, în Anglia.

„Răspunsul Rusiei nu schimbă cu nimic faptele: tentativa de asasinare a două persoane pe teritoriul britanic, pentru care nu există nicio altă concluzie decât cea a culpabilităţii statului rus’, a declarat şefa guvernului britanic într-un discurs rostit la Londra, la congresul de primăvară al formaţiunii sale politice, Partidul Conservator.

Theresa May a afirmat totodată că Marea Britanie va decide următorii paşi alături de aliaţii săi în zilele următoare după ce Rusia a a anunţat sâmbătă că va expulza 23 de diplomaţi britanici, relatează Reuters.

Ea a declarat că guvernul britanic  „a anticipat un răspuns de acest fel” din partea autorităţilor ruse.

„Nu vom tolera niciodată o ameninţare la adresa vieţii cetăţenilor britanici şi a altora pe teritoriul Marii Britanii din partea guvernului rus. Suntem asiguraţi de sprijinul puternic pe care l-am primit din partea prietenilor şi a aliaţilor noştri din întreaga lume”, a mai spus şefa guvernului de la Londra.

Theresa May a acuzat Rusia de „încălcarea flagrantă a dreptului internaţional şi a Convenţiei privind armele chimice”, subliniind în acelaşi timp că nu există ‘niciun dezacord cu poporul rus’ sau cu cetăţenii ruşi care trăiesc în Marea Britanie.