The New York Times îl laudă pe Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu este inclus pe publicaţie pe lista tinerilor regizori care merită urmăriţi în viitor.

Manohla Dargis şi A. O. Scott, doi critici de film de la The New York Times, au realizat lista tinerilor regizori care merită urmăriţi în viitor, în care se regăseşte şi cineastul român.

‘În afară de relativa lor tinereţe – doar unul dintre ei a împlinit 40 de ani, în urmă cu câteva luni -, ei au în comun puţine lucruri, exceptând pasiunea şi promisiunea unei confirmări ulterioare. Însă aducerea lor împreună (pe aceeaşi listă, n.r.) şi prezentarea operelor şi a potenţialului lor pare să fie o sarcină deosebit de urgentă, întrucât o nouă generaţie de cinefili este pe punctul să se formeze în societate: Trăim într-o vreme de abundenţă cinematografică. În multiplexuri şi dincolo de ele, iubitorii de film au o varietate mai mare de alegere – şi ecrane mici şi mari – decât în orice altă epocă din istorie’, afirmă cei doi.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. Cel mai recent film al său, ‘Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism’, va fi proiectat la Festivalul de la New York în această toamnă şi reprezintă punctul central al Festivalului de Film Românesc Making Waves de la Lincoln Center în luna decembrie.