Confidenţialitate

The Guardian: Guvernul grec a aprobat pachetul de reforme pe care îl va prezenta creditorilor. Planul ar cuprinde măsuri dure de austeritate

Guvernul de la Atena ar fi aprobat în această seară un plan de reforme, potrivit unor surse citate de publicația The Guardian.

Jurnaliștii britanici remarcă că măsurile sunt unele foarte dure încât statul elen va avea nevoie de ajutor umanitar.

Anunţul vine cu puţin timp înainte de expirarea ultimatumului dat Guvernului de la Atena de creditorii internaţionali.

 

Planul de reforme a fost aprobat într-o întâlnire de urgență a Guvernului grec – notează jurnaliștii de la The Guardian – și ar urma să fie prezentat creditorilor la summitul de duminică de la Bruxelles.

Un oficial al partidului de guvernare Syriza a declarat pentru presa de la Atena că parlamentarilor li s-a spus să fie pregătiți să voteze cât mai repede acest pachet.

De asemenea, ministrul Apărării din Grecia a declarat că, cel mai probabil, planul va fi votat vineri.

Încă nu se cunosc detalii despre pachetul de reforme, dar surse citate de The Guardian afirmă că măsurile de austeritate sunt foarte dure.

Atena se angajează să facă reforme credibile, care ar însuma, potrivit presei elene, 12 miliarde de euro pe următorii doi ani şi nu 8 aşa cum anunţase iniţial.

Noul plan ar conţine creşterea Taxei pe Valoare Adăugată pentru bunurile de lux de la 10 la 13% și …. dublarea acesteia pentru serviciile hoteliere.

În plus, impozitul pe profit ar urma să crească de la 26 la 28%.

Statul elen ar dori un nou împrumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar.