Tensiuni în estul Ucrainei. Poroșenko le cere militarilor să fie în alertă maximă

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, le-a cerut unităților militare staționate în apropiere de peninsula Crimeea, dar și în regiunea Donbas să fie în alertă maximă și pregătite de luptă.

Totul, după ce serviciile secrete din Rusia au acuzat că ar exista o presupusă incursiune a serviciilor de securitate ucrainene în peninsula anexată de Rusia în 2014. Kievul a dezmințit acuzaţiile.

Și un purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei a anunţat că vor avea loc unele  exerciţii militare ale trupelor guvernamentale în sudul Ucrainei, în apropiere de frontiera cu Crimeea.

Iar grănicerii din Ucraina susțin că forțele militare ruse și-au întărit trupele în apropierea frontierelor.

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a declarat, la rândul său, că liderii din Ucraina ar intenționa să declanșeze un nou conflict militar și să destabilizeze Crimeea. Vladimir Putin a prezidat și o reuniune a Consiliului de Securitate, în cadrul căreia principala temă de  discuție a fost asigurarea unor măsuri suplimentare de securitate în Crimeea.

Declarația liderului rus vine după acuzațiile aduse de serviciile secrete ruse, potrivit cărora un grup de agenți ucraineni intenționau să pregătească un atac în Crimeea. Agenții ar fi fost văzuți recent în apropiere de localitatea Armiansk, situată în nordul peninsulei Crimeea.

Mai multe focuri de armă ar fi fost trase, iar după capturarea acestora ar fi fost găsite asupra agenților ucraineni 20 de dispozitive explozive improvizate, echivalentul a 40 de kilograme de TNT, muniţie, proiectile şi arme de foc.

Petro Poroşenko a susținut că aceste acuzații ale Rusiei sunt doar pretexte cinice pentru o nouă ameninţare rusă la adresa graniţelor ucrainene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS