Confidenţialitate

Tensiuni în creştere la graniţa dintre Serbia şi Kosovo

Belgradul a adus patru vehicule blindate ale armatei lângă graniţa cu fosta sa provincie, după ce autorităţile din Kosovo au interzis intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe.

Belgradul consideră decizia drept o provocare.

Televiziunea de stat sârbă a difuzat imagini cu blindatele de la graniţă şi cu soldaţi sârbi, dotaţi cu arme automate.

Belgradul a ridicat nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră, iar avioanele de luptă sârbe au survolat de mai multe ori zona, în ultimele zile, ceea ce a dus la creşterea tensiunilor dintre cele două state.

Acestea au început în urmă cu două săptămâni, când autorităţile din Priştina, Kosovo, au interzis intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe, şi de a le înlocui cu plăci kosovare temporare.

Serbia spune că e vorba de o provocare. Sute de sârbi au protestat de atunci şi au blocat traficul cu camioane pe drumurile ce duc la două puncte de trecere a frontierei.

Punctele de trecere a frontierei dintre Serbia şi Kosovo sunt considerate “pasaje administrative” de Belgrad, care nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie.

Foto/ captură Youtube