Confidenţialitate

Tehnologia în trafic: ne ajută sau ne încurcă?

Folosim telefonul mobil în trafic uneori pe post de GPS. Cât de mare nevoie avem de aplicațiile de pe telefon la volan? Ne ajută tehnologia în trafic sau mai rău ne încurcă?

Chiar dacă te uiți la GPS pentru a te informa nu înseamnă că nu poți să faci accidente ușoare. În prima jumătate a acestui an s-au dat 4000 de amenzi în București pentru că șoferii au fost prinși că folosesc telefoanele mobile în timp ce conduc.

Tehnologia poate fi foarte utila chiar si în trafic, daca stim să o folosim cu măsura. De la aplicatiile care îți arată pe ce strazi să mergi ca sa nu stai în trafic mult, sau GPS-ul care ne ajuta sa castigam timp.  Aceeasi tehnologie ne distrage atenția și într-o secundă, telefonul care te ajuta, te poate omorî sau oricum poate provoca un accident.

În aceeași masura nu  trebuie să uităm ca șoferii nu au voie legal să foloseasca telefonul mobil la volan. Legea spune că șoferul prins că folosește telefonul mobil sub orice formă, fie că e vorba despre rețele de socializare sau sms. Anul acesta pana acum s-au dat  4000 de amenzi doar in Bucuresti pentru soferii care au fost prinsi că foloseau telefonul când ar fi trebuit să fie atenți la drum, Ovidiu Munteanu comisar sef al brigăzii de pol rutiera Buc:

 Cât despre radare și aparatele și aplicațiile sau stațiile de emisie care detectează radarele.. pe cât de ilegale sunt, pe atât îți pot pune viața în pericol, spun polițiștii.

Acestea îți dau o falsă împresie de siguranță.  Un test facut specialistii care s-au folosit de o aplicatie extrem de cunoscuta, care arata in timp real ce se intampla in trafic, au amplasat radare false. Șoferii au fost mult mai atenti sinu au apasat pe acceleratie.

Până și autoritățile recunosc faptul că aplicațiile de tip GPS ajută la decongestionarea traficului. Traficul rutier din Capitală ar fi cu 10-20% mai aglomerat dacă şoferii nu ar mai folosi aplicaţiile, spunea fostul ministru al comunicațiilor, Augustin Jianu.

Și până la urmă poate dacă am avea drumuri bune și am respecta regulile de circulație, nici nu am avaea nevoie de aplicațiile de GPS care caută scurtături. Dovadă ca în alte țări acestea nici nu sunt așa de folosite pentru că se circulă fluent.