„Te-ar omorî să lași deoparte telefonul mobil?” Un spot irlandez arată pericolul neatenției la volan – VIDEO

Un spot comercial realizat pentru Autoritatea pentru Siguranță Rutieră din Irlanda, intitulat „Anatomia unei nanosecunde” („Anatomy of a Split Second”), folosește tehnica vizuală a repetiției pentru a transmite un mesaj pe cât de simplu, pe atât de puternic: neatenția în trafic poate avea efecte devastatoare.

Produs de BBDO, spotul vine de la același regizor care a produs spotul „Cea mai șocantă secundă pe zi” („Most Shocking Second a Day”), care a ilustrat efectul crizei siriene asupra copiilor, Martin Stirling.

Scena de deschidere din curtea din spate a unei case sunt banale, dar prevestesc o neliniște, în mare parte din cauza muzicii. Pe măsură ce acțiunea se mută pe șosea, se simte că e doar o chestiune de timp – de o nanosecundă, de fapt – până să lovească dezastrul. „Telefonul tău mobil – te-ar omorî să-l pui deoparte?”, apare la final pe ecran.

„Folosirea telefonului mobil face victime pe drumurile din Irlanda”, spune Brian Farrell, director de comunicare la Autoritatea pentru Siguranță Rutieră. „Știm sigur că să dai un telefon în timp ce conduci va crește de patru ori riscul unui accident. Totuși, cei mai mulți oameni nu sunt conștienți că e de 23 de ori mai riscant când scrii un mesaj în timp ce conduci. Cu noua noastră campanie de advertising, mesajul e foarte clar – când folosești telefonul mobil în spatele ecranului, să-ți iei mintea și ochii de la drum doar pentru o nanosecundă poate distruge totul pentru totdeauna.”