Confidenţialitate

Taxele pe țigări ar urma să se dubleze în UE. Se vor aplica accize și în cazul dispozitivelor electronice, conform unui proiect al Comisiei Europene

Se scumpesc țigările, mai ales în țările din Europa de Est. Un proiect al Comisiei Europene prevede că accizele pe țigări se vor dubla în țările care în prezent au taxe reduse pe tutun. În plus, pentru prima oară, în Uniunea Europeană se va introduce o taxă pe țigările electronice.

Proiectul Comisiei Europene prezentat de Financial Times prevede că acciza minimă pentru țigări va crește de la 1,80 de euro la 3,60 de euro pentru pachet de 20 de țigări.

Practic, taxa pe țigări se dublează, ceea ce va duce la scumpirea pachetelor de țigări în special în Europa de Est, în țări precum Bulgaria, Slovacia, Polonia și Ungaria, unde încă se mai găsesc țigări la sub 3 euro pachetul.

În România, un pachet costă deja peste 4 euro.

Pentru țigările electronice mai puternice, se va aplica o acciză de cel puțin 40 %, în timp ce produsele de vaping mai puțin puternice vor fi supuse unei accize de 20%.

Cea mai mare acciză va fi însă în cazul produselor din tutun încălzit: 55%, adică o impozitare de 91 de euro la o mie de articole vândute.

De altfel, Comisia Europeană a interzis recent produsele din tutun încălzit aromatizat, foarte populare în rândul tinerilor.

Prin aceste măsuri, oficialii europeni speră să se ajungă la o generație fără tutun până în 2040, adică numărul fumătorilor din Uniunea Europeană să scadă de la un sfert din populație, cât este în prezent până la mai puțin de 5 procente.

Mediciii spun că 90% din formele de cancer pulmonar sunt cauzate de consumul de tutun.

Citește și: Produsele din tutun încălzit aromatizate au fost interzise în UE. Statele membre au 8 luni la dispoziție pentru a transpune directiva