Confidenţialitate

Taxa pe sucuri. Patronii de restaurante reacționează | „Oamenii vor cumpăra mai puțin. Se vând mai mult apa plată și apa carbogazoasă”

Guvernul a introdus, prin noul pachet de măsuri fiscale, așa numita „taxă pe sucuri”, pachet pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, marți, 26 septembrie, în Parlament. Se va plăti acciză pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat. În nota de fundamentare a propunerii se arată că această taxă pe sucuri, inclusiv pentru berea fără alcool, este necesară pentru a reduce consumul de zahăr.

Acciza va fi de 40 de lei pe hl pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml și cu 60 de lei pe hl pe cele care au peste 8 g/100 ml. 

Acest lucru ar însemna o nouă scumpire a sucurilor și a berii fără alcool.

Radu Savopol, membru în conducerea HORA, organizația ce reunește patroni de restaurante, hoteluri, cafenele, până la baruri și companii de catering…spune că vor urma noi scumpiri după ce, oricum, întregul an sucurile s-au scumpit după creșterea TVA pentru aceste produse.

„Și la noi în rețea, băuturile pentru care se aplică TVA de 19% au avut scăderi. S-a vândut mai mult apa plată și apa minerală. Prețurile au crescut, efectiv…” a declarat reprezentantul patronatelor reunite în organizația HORA.

Și afacerile mici sau care comercializează la prețuri mici, de obicei, se pot observa majorări importante. Obiceiurile clienților se schimbă și când vine vorba de un lanț de restaurante nu foarte scump, subliniază Radu Savopol: „Cu toate că noi jucăm într-o zonă cu prețuri mai mici, suntem într-un palier care e mult mai accesibil consumatorului, n-ai fi spus că o creștere de un leu la produs ar afecta. Dar a afectat, într-adevăr, vara aceasta vânzările”.

Reprezentantul HORA estimează că în industria băuturilor dulci îmbuteliate scăderea vânzărilor a fost de cel puțin 10 procente anul acesta.

Noua acciză pe sucuri (respectiv bere fără alcool) vine după ce, de la 1 ianuarie 2023, pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome se aplică o cotă de TVA de 19%, față de 9%. În această categorie sunt cuprinse sucurile, nectarurile, apele aromate, berea fără alcool. La raft, creșterea a fost estimată la cel puțin 1 leu pe litru.

Iorgu Ianuși:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa Foto: Shutterstock