Tamara Buciuceanu-Botez şi Ion Caramitru – distinși cu premiul ‘Aristizza Romanescu’ oferit de Academia Română / Detalii, sâmbătă, la Europa FM

Actorii Tamara Buciuceanu-Botez şi Ion Caramitru se numără printre câştigătorii premiilor Academiei Române, ce vor fi decernate într-o ceremonie, pe 19 decembrie, de la ora 10.00, în Aula Academiei din Bucureşti. Se vor acorda şi alte premii, între care cele pentru literatură, istorie, matematică, fizică și chimie, psihologie și pedagogie.

Tamara Buciuceanu-Botez va primi distincția ‘Aristizza Romanescu’ – ‘pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică’. O carieră de peste 60 de ani, cum mărturisea actrița în emisiunea ‘O dimineață de Milioane’:

Actorul Ion Caramitru va fi distins pentru ‘Macbeth. Un studiu’.

Cine a fost Aristizza Romanescu, actrița care dă numele premiilor oferite de Academia Română pentru activitate teatrală?

S-a născut în decembrie 1854, la Craiova. Fiică de actori, a debutat la vârsta de 18 ani, în 1872, la teatrul din Craiova. A studiat ca bursieră la Paris.

Revenită în România, Aristizza Romanescu a continuat să joace în București și Iași. A fost profesoara unor mari actrițe, precum Maria Ventura, Lucia Sturdza-Bulandra, Maria Filotti, Sonia Cluceru.

Să mai spunem că Aristizza Romanescu a apărut în primul film românesc, Independența României, realizat între 1911 și 1912.