Confidenţialitate

Sute de personalități britanice îi aduc un omagiu deputatei Jo Cox

Sute de oameni, inclusiv numeroşi politicieni, s-au strâns aseară în fața bisericii din Birstall şi în faţa Parlamentului de la Londra, pentru a-i aduce un omagiu parlamentarei laburiste Jo Cox, care a fost ucisă în stradă, în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, relatează BBC News.

Parlamentarii laburişti Yvette Cooper şi Dan Jarvis, colegii lui Cox, s-au numărat printre cei care au ţinut un moment de reculegere în memoria politicienei la în orașul său natal.

Liderul laburist Jeremy Corbyn s-a numărat printre parlamentarii care au luat parte la o comemorare spontană din Piaţa Parlamentului, în centrul Londrei.

Premierul britanic David Cameron: “Moartea lui Jo Cox este o tragedie. A fost un parlamentar implicat şi căruia îi păsa”

Şi candidata la preşedinţia SUA Hillary Clinton a vorbit despre un “asasinat crud şi îngrozitor”.

Drapelele au fost coborâte în bernă la Downing Street, Buckingham Palace şi Whitehall.

Un purtător de cuvânt al Buckingham Palace a precizat că regina îi va scrie o scrisoare privată soţului lui Jo Cox.

Cox este prima parlamentară care a fost ucisă după 1990, când Ian Grow a fost ultimul dintr-o serie de politicieni omorâţi de grupările teroriste nord-irlandeze.

Soțul deputatei Jo Cox, Brandon: “Astăzi este începutul unui nou capitol în vieţile noastre. Mai dificil, mai dureros, mai puţin fericit, mai puţin plin de dragostre”.

Poliţia din West Yorkshire a refuzat deocamdată să discute posibilul motiv din spatele atacului, în pofida informaţiilor potrivit cărora bărbatul arestat în acest dosar, Tommy Mair, în vârstă de 52 de ani, ar fi un simpatizant al mişcărilor de extremă-dreapta.

Potrivit unor martori, atacatorul care a împuşcat-o şi înjunghiat-o pe parlamentară ar fi strigat “Britain First” (Marea Britanie pe primul plan) sau “Put Britain first” (Pune Marea Britanie pe primul plan).