Confidenţialitate

Sute de manifestanţi au fost evacuaţi din centrul Parisului, după ce au petrecut noaptea în stradă

Câteva sute de manifestanți au fost evacuați de forțele de ordine din centrul capitalei franceze Paris în această dimineață. Aceștia și-au petrecut noaptea în stradă și spun că vor protesta în Piața Republicii și în această seară.

Manifestațiile sunt provocate de un proiect de reformă a Codului Muncii care le-ar le permite patronilor să reducă semnificativ plata orelor suplimentare.

 

Cele câteva sute de manifestanți au participat la evenimentul denumit “Noaptea în Picioare”, cu scopul de a determina guvernul francez să renunțe la modificarea legislației muncii. În jurul orei locale 5 (6, ora României), Piața Republicii a fost evacuată iar operațiunea s-a încheiat fără incidente, după cum a declarat un protestatar.

Ieri însă, în jur de 28 de mii de persoane au protestat în Paris, iar manifestațiile au fost marcate de numeroase incidente și ciocniri între forțele de ordine și protestatari. Poliția din Paris a arestat zece persoane care luau parte la protestele Proteste au avut loc în mai multe orașe din Franța.  În orașul Rennes de pildă câteva zeci de tineri au aruncat cu pietre și sticle în polițiști, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

În urma unei serii de greve care au afectat Franța în ultimele luni, executivul a decis să revizuiască propunerea de reformă a pieței muncii. Autoritățile au renunțat la mai multe prevederi, însă principalele sindicate din țară consideră concesiile insuficiente.