Surprize la alegerile din Grecia: socialiștii și Noua Dreaptă pierd majoritatea în Parlament. Neonaziștii câștigă câteva locuri

Sunt rezultatele obținute pe baza sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

Cele două partide pro-austeritate din Grecia – Pasok (socialişti) şi Noua Democraţie (dreapta) – au suferit un regres în scrutinul din Grecia, obţinând între 31 şi 37 la sută din voturi, faţă de 77 la sută în 2009, arată sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

Dacă rezultatele oficiale vor confirma acest rezultat, cele două partide nu vor mai putea forma un guvern de coaliţie care să continue politicile de austeritate impuse de Uniunea Europeană şi FMI.

În schimb, Grupul neonazist Chryssi Avghi va avea, în premieră, membri în legislativul de la Atena. A obţinut între şase şi opt la sută din voturi în scrutinul parlamentar, arată exit-poll-urile. La alegerile din 2009, grupul extremist obţinuse doar 0,29 la sută din voturi.

Scrutinul din Grecia tinde să avantajeze partidele radicale, pe fondul protestelor violente faţă de măsurile de austeritate impuse de instituțiile financiare internaționale.