Confidenţialitate

Supraviețuitori găsiți în viață în Italia, la 42 de ore după avalanșa care a lovit hotelul Rigopiano

ACTUALIZARE: Autoritățile din Italia anunță că șase supraviețuitori au fost scoși din hotel și nu 8 așa cum au anunțat anterior.

ACTUALIZARE:  Românca dispărută în urma avalanşei din Italia şi băiatul ei se numără printre cele 8 persoane salvate, însă, deocamdată, nu există niciun anunţ oficial.

Băiatul a fost dus cu elicopterul la spitalul din Abruzzo, iar mama a fost dusă la Pescara. În momentul în care a fost găsită de salvatori, femeia le-a spus acestora că fiica să este în viață și se află în camera alăturată celei din care a fost salvată ea. Căutările continuă, scrie ANSA. (Anterior presa scria că au fost salvate mama și fiica acesteia.)

Alte site-uri din Italia scriu că și fetița româncei a fost salvată, dar informaţia nu a putut fi deocamdată confirmată oficial.

 

ACTUALIZARE: Soția și fiica bărbatului italian, Giampiero Parete, care a dat alarma privind avalanșa din centrul Italiei se numără printre persoanele salvate. Informația nu a fost momentan confirmată.

Anterior, presa a scris că soţia şi copiii lui Parete ar fi români.

Autorităţile nu au confirmat oficial identităţile celor opt, limitându-se să spună că este vorba de trei femei, trei bărbaţi şi doi copii.

Potrivit primelor informaţii, supravieţuitorii au reuşit să scape adăpostindu-se într-o debara din zona bucătăriei. Ei au aprins un foc pentru a se încălzi şi ar fi avut acces la câteva alimente.

Echipele de salvare i-ar fi localizat datorită fumului.

ACTUALIZARE: Toți cei 8 supraviețuitori au fost scoși din hotel și sunt în stare relativ bună, anunță un oficial italian.

ACTUALIZARE: Încă două persoane au fost găsite în viață în hotelul lovit de avalanșă, scrie Rai News. În total, 8 persoane au fost descoperite în viață, vineri, de autoritățile italiene.

Printre acestea se află și două fetițe. E vorba de 3 bărbați, 3 femei și două fetițe.

O mamă și fiica acesteia au fost deja transportate la spital cu elicopterul.

Pompierii au stabilit primul contact cu supravieţuitorii în jurul orei locale 11 (12 ora României).

Salvatorii i-au găsit pe supraviețuitori în zona bucătăriei.

 


La lumina lanternelor și cu lopata în mână, salvatorii au săpat toată noaptea prin zăpadă în căutarea persoanelor care se aflau în hotelul lovit de avalanșă.

Au găsit şase persoane în viaţă: 3 bărbați, două femei și o fetiță. Una dintre femei a fost scoasă deja și transportată cu elicopterul la spitalul din Pescarea – scrie La Repubblica.

Fetița găsită în viață ar avea 6 ani, scrie presa italiană.

Echipele de salvare i-au localizat în zona bucătăriei.

Pompierii i-au găsit pe supravieţuitori sub o podea şi  au putut discuta cu aceştia.

Două elicoptere, unul aparţinând Pazei de Coastă şi altul pompierilor, survolează zona hotelului aşteptând instrucţiuni de la sol pentru ca medicii să fie coborâţi ca să ofere ajutor supravieţuitorilor.

Cu puțin înainte de producerea avalanșei, clienții hotelului ăcuseră chech-out-ul și așteptau mașinile de deszăpezire pentru a putea pleca. De alfel, administratorul hotelul, aflat și el pe lista persoanelor dispărute, coborâse la Pescara pentru a coordona de acolo operațiunile de deszăpezire.

Avalanșa provocată de cutremur a lovit din plin hotelul cu 4 etaje pe care l-a deplasat 10 metri.

Centrul spa de la subsol este singurul loc unde clienții hotelului ar fi putut scăpa cu viață – cred specialiștii italieni.

Unul dintre cei doi supraviețuitori, Giampiero Parete a povestit pentru Corriere della Sera că se afla în vacanță cu soția sa, româncă și cu cei doi copii ai lor. Dezamăgiți de vremea geroasă și ninsorile abundente, au decis să plece cu o zi mai devreme: au luat masa de prânz, au achitat nota de plată, au încărcat bagajele în mașină, dar de la recepție au aflat că încă nu pot pleca, pentru că drumul nu a fost încă înzăpezit. Cu, pe soția lui o durea capul, a plecat să ia o pastilă din mașină. La scurt timp, s-a declanșat avalanșa. Bărbatul a povestit că a auzit copaci care scârție, a simțit un vânt puternic și apoi un zgomot ca și când s-ar fi zguduit muntele. Când l-a lovit avalanşa s-a agăţat de un copac, apoi s-a ghemuit, cu mâinile deasupra capului. Când s-a ridicat, era complet șocat și pierdut. Hotelul nu se mai vedea, așa că a început să își strige copiii. A sunat apoi un prieten apropiat și i-a cerut ajutorul.

Primele echipe de salvare au ajuns abia în zori. În hotel, se aflau cel puțin 30 de persoane.