Confidenţialitate

Summitul NATO de la Vilnius, ziua 2. Volodimir Zelenski se va întâlni cu Joe Biden, după discuția cu Rishi Sunak | VIDEO

În a doua zi a summit-ului NATO de la Vilnius, președintele Ucrainei se va întâlni din nou cu liderii NATO, după ce ieri aceștia au respins solicitarea sa de a stabili un termen pentru aderare la alianța Nord-Atlantică. NATO a renunțat la foaia de parcurs pentru Ucraina și a decis că o invitație de aderare va fi primită de Kiev atunci când vor permite condițiile. Tot azi, Volodimir Zelenski se va întâlni, separat, cu președintele american Joe Biden.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Vilnius are loc reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, organism înființat în prima zi a summitului din Lituania pentru a îmbunătăți relațiile dintre Kiev și alianța transatlantică. Potrivit agenției Reuters, Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania vor da asigurări președintelui Volodimir Zelenski că Ucraina va fi sprijinită pe termen lung cu armament, instruire și alte ajutoare militare.

La un miting în Vilnius, președintele Volodimir Zelenski s-a arătat dezamăgit că NATO nu a venit cu un calendar privind aderarea țării sale.

Șeful NATO: Ucraina va primi invitație de aderare la NATO când vor fi îndeplinite toate condițiile

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus că Ucraina va primi invitație de aderare la NATO când vor fi îndeplinite toate condițiile și a subliniat că procesul va fi scurtat de la unul în doi pași la unul cu un singur pas.

Spre deosebire de țările din flancul estic, Statele Unite și Germania se feresc de orice mișcare ce ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Rusia, așa că membrii Alianței au convenit că aderarea Ucrainei nu e deocamdată posibilă câtă vreme continuă războiul.

Ucraina a primit noi promisiuni de arme din partea membrilor NATO

Deși nu a obținut ceea ce dorea, Ucraina a primit noi promisiuni de arme din partea membrilor NATO. Franța va furniza rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, iar Germania a anunțat un nou ajutor în valoare de 700 de milioane de euro, inclusiv două lansatoare de rachete Patriot, precum și tancuri și vehicule de luptă.

Sursa colaj foto: Twitter / Volodimir Zelenski

Citește și: Jens Stoltenberg, conferință de presă la Summitul NATO de la Vilnius: Ucraina va deveni membru NATO în viitor | VIDEO