SUMMIT ZONA EURO. Grecia solicită o soluție provizorie pentru luna iulie

UPDATE:  Grecia le solicită partenerilor din zona euro o soluție provizorie pentru nevoile sale de finanțare care să acopere restul lunii iulie, în timp ce este discutat un acord pe termen lung, a declarat marți un oficial guvernamental grec, citat de Reuters.

”Propunerea părții elene este pentru o reglementare pentru perioada de până la sfârșitul lunii… pentru a putea pregăti acordul mare în timpul acestei perioade scurte”, a spus oficialul citat.

 

Anterior, președintele Eurogrupului anunța că Guvernul de la Atena nu a venit cu nicio propunere de reforme la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Declarația îi aparține președintelui EuroGrupului – care a spus că așteaptă până mâine un plan al grecilor pentru accesarea de fonduri de urgență.

Tot mâine, premierul Greciei – Alexis Tsipras – ar urma să fie audiat în Parlamentul European, în contextul negocierilor purtate de Bruxelles cu Atena.

Între timp, și Statele Unite s-au arătat preocupate de situația în care se află elenii: președintele Barack Obama a avut după-amiază o conversație telefonică cu Alexis Tsipras.

 

Guvernul grec este alșteptat să trimită până mâine un plan pentru accesarea de fonduri de urgență.

Aceste propuneri vor fi analizate ulterior printr-o teleconferință – a precizat ministrul de Finanțe al Olandei, președintele EuroGrupului.

”Este prematur să fim optimişti, Grecia are nevoie de reforme credibile” – a subliniat acesta. Eventualele propuneri ale Greciei vor fi însoțite de multe condiții – a precizat acesta.

Între timp, președintele Parlamentului European – Martin Schulz – a confirmat pe contul său de Twitter că premierul grec Alexis Tsipras va fi audiat mâine în Legislativul European.

Șeful Guvernului de la Atena trebuie să explice, între altele, dacă își dorește cA țara sa să rămână în zona euro.

Și Statele Unite s-au arătat preocupate de criza din Grecia. Potrivit unui oficial grec, președintele Barack Obama a vorbit la telefon cu Alexis Tsipras despre propunerile Atenei.

Să mai spunem că premierul Greciei a purtat discuții în spatele ușilor închise cu Angela Merkel, Francois Hollande și Jean-Claude Juncker.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS