Confidenţialitate

Summit-ul UE pe tema situației din Grecia, anulat

Informația a fost confirmată de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Așadar, adoptarea unui eventual plan de salvare pentru Atena va fi discutată numai de liderii zonei euro – care se întâlnesc după-amiază.

Există zvonuri potrivit cărora Germania și Finlanda ar vrea să blocheze un nou acord și să ceară ieșirea Greciei din zona euro.

9 ore au durat sambata negocierile dintre ministrii finantelor din zona euro si oficialii greci, insa nu s-a ajuns la un rezultat concret.

Negocierile sunt „în continuare dificile, dar inca lucram la un plan” – a declarat ministrul olandez de Finanțe, președintele zonei euro.
”Speranță există ” – a spus, pe de altă parte, comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici.

Înainte de reuniune, mai multi miniştri şi-au exprimat scepticismul în legătură cu faptul că Grecia va implementa reformele pe care le-a promis.
Un oficial european a declarat sub protectia anonimatului ca peste zece state din zona euro se află printre sceptici, în timp ce Franţa şi alte câteva state susţin Grecia.

Estimarile arata ca statul elen are nevoie de un ajutor in valoare de 82 de miliarde de euro în următorii trei ani. Deocamdata se discuta despre un plan de salvare în valoare de 76 de miliarde de euro. Acesta ar fi cel de al treilea pachet oferit Greciei în decurs de cinci ani.