Summit G7 în Japonia

Liderii G7 se reunesc în capitala Japoniei. Este a 47-a ediţie a Summit-ului.

Participă şi preşedintele american aflat într-un turneu asiatic.

Liderii celor mai dezvoltate şapte economii din lume au fost primiţi joi de premierul nipon.

Mâine, Barack Obama va face o vizită istorică la Hiroshima, unul dintre cele două oraşe peste care aviaţia americană a aruncat bombe atomice, în 1945.

Va fi primul președinte în funcţie al Statelor Unite care vizitează acest oraș.

Premierul nipon Shinzo Abe va deschide summitul în cel mai sfânt loc al religiei shinto, ales pentru a-i face pe liderii lumii să înțeleagă mai bine cultura japoneză.

La acest summit, președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, va îndemna la solidaritate în problema migranților.

Liderii lumii vor discuta despre starea economiei mondiale, dar și despre politica maritimă tot mai agreisvă a Chinei, care cucerește din ce în ce mai multe insule din Marea Chinei de Sud, pe care le înarmează. Autoritățile americane se tem că Beijingul dorește să impună o zonă de apărare aeriană deasupra Mării Chinei de Sud.

Analiștii sunt de părere că în urma summitului vor fi promivate  o serie de politici monetare și fiscale care să impulsioneze creșterea economică, dar și un plan de acțiune împotriva finanțării terorismului, dar și despre monumentele distruse de  Statul Islamic în Siria.

Președintele american Barack Obama a discutat cu premierul Shinzo Abe înaintea summitului. Prim-ministrul nipon a prostestat față de arestarea unui angajat civil american angajat al bazei militare japoneze, în legătură cu asasinarea unei femei.

Barack Obama se află într-un turneu asiatic. El va vizita orașul Hiroshima, insă a declarat că nu își va cere scuze pentru atacul nuclear, apreciind că istoricilor le revine să analizeze acest capitol.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS