Sughițul asociat cu durere în piept poate fi un avertisment precoce al atacului vascular cerebral

Atacul vascular cerebral este a treia cauză de deces în rândul femeilor. Multe dintre acestea nu sunt însă conștiente de semnele și simptomele de avertizare, care, conform unui nou studiu, sunt specifice femeilor.

Dintre cele 1000 de femei incluse în studiu, doar 100 au realizat că sughițul asociat cu durere în piept este un avertisment precoce al atacului vascular cerebral. De cele mai multe ori, acest semn duce cu gândul la afectare cardiacă sau indigestie.

Deși fumatul, sedentarismul și hipertensiunea arterială sunt factori de risc pentru atac cerebral atât pentru femei, cât și pentru bărbați, unii sunt specifici femeilor – precum sarcina, lupusul, migrenele, anticoncepționalele sau terapia de substituție hormonală.

Identificarea la timp a semnelor unui atac vascular cerebral, adică în primele trei ore de la debut, este esențială pentru instituirea unui tratament eficient.

Pentru a recunoaște semnele unui atac cerebral se urmăresc 3 semne: paralizia facială, căderea brațului și probleme de vorbire. Cereți persoanei să zâmbească sau să-și arate dinții. Putem evalua dacă una dintre jumătățile feței nu răspunde sau un colț al gurii este căzut – semne ale unei paralizii faciale.

Cereți să ridice ambele mâini în același timp. Unul dintre brațe va cădea la cei cu un atac cerebral. De asemenea, cereți repetarea unei fraze simple, iar dacă discursul este incoerent, este nevoie de consult medical de urgență.

Articole Similare