SUA: Vot in Congres pe tema Obamacare

Preşedintele Donald Trump se îndreaptă spre un vot extrem de strâns şi tensionat, după ce a dat un ultimatum republicanilor şi a cerut Camerei Reprezentanţilor să voteze controversate lege de înlocuire a Obamacare.

Subiectul a stârnit îngrijorări atât în rândul democraţilor, cât şi a republicanilor din Congres. Preşedintele american riscă să sufere o lovitură grea, tocmai pentru că a forţat organizarea unui vot înainte de finalizarea negocierilor între republicanii din Camera Reprezentanţilor şi consilierii de la Casa Albă, transmite BBC.

”Vom vedea ce se întâmplă”, a declarat preşedintele american în legătură cu sesiunea de vot din Camera Reprezentanţilor.

Chiar dacă proiectul legislativ trece la limită de Camera Reprezentanţilor, acesta ar putea să aibă probleme mai mari în Senat.

Recent, Trump le-a spus reprezentanţilor republicani că dacă nu vor vota acest proiect controversat, atunci vor rămâne pentru totdeauna cu Obamacare.

De asemenea, oficialii administraţiei prezidenţiale le-au transmis republicanilor că Donald Trump nu mai are de gând să participe la negocieri şi va trece la următoarea promisiune electorală dacă legislaţia de înlocuire a Obamacare nu trece de Camera Reprezentanţilor, forţând mânca republicanilor nemulţumiţi de proiectul propus de Casa Albă, dar care nu vor să apere legislaţia lui Barack Obama.

Donald Trump are nevoie de 216 republicani pentru ca legislaţia să treacă de Camera Reprezentanţilor.

Acest controversat proiect va fi respins dacă 22 de republicani se alătură democraţilor, iar presa americană sugerează că între 28 şi 35 de republicani se opun înlocuirii Obamacare.

Republicanii moderaţi sunt nemulţumiţi că acest proiect taie prea mult din asigurarea medicală a americanilor, în vreme ce conservatorii cred că Trumpcare este prea asemănătoare cu Obamacare.

Aproximativ 14 milioane de americani vor pierde asigurarea medicală în 2018, în baza noului plan republican de asistenţă medicală, arată analiza Biroului pentru Buget Congresional.

De asemenea, numărul persoanelor neasigurate va creşte cu 24 de milioane până în 2026, ajungând la 52 de milioane de oameni în Statele Unite.

Planul de înlocuire a legii privind asigurările medicale a fost criticat atât de democraţi, cât şi de unii republicanii din Congres.

Însă, liderii republicanii susţin că proiectul propus de ei va reduce costurile şi că statisticile publicate sunt înşelătoare, pentru că nu iau în calcul sumele pe care pacienţii trebuiau să le achite din buzunar în baza legii promovate de Obama.

Democraţii au avertizat, însă, că înlocuirea Obamacare va fi un dezastru pentru populaţia săracă a Statelor Unite.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS