SUA: Trump şi opoziţia democrată se contrează pe tema zidului de la graniţa cu Mexicul

Preşedintele Statelor Unite ale Americii şi reprezentanţi ai opoziţiei democrate au exprimat poziţii divergente în cadrul unei întrevederi pe tema zidului pe care Donald Trump îl vrea ridicat la graniţa cu Mexicul, în calea migranţilor.

Liderul de la Casa Albă a ameninţat că, în lipsa finanţării pentru această construcţie, este dispus să blocheze pe termen prelungit activitatea instituţiilor statului.

Potrivit lui, nu este exclusă nici decretarea stării de urgenţă, pentru a ocoli votul în Congres. O asemenea măsură ar presupuse, spre exemplu, mobilizarea armatei pe străzi şi limitarea comunicaţiilor, precum accesul la internet.

„Nu cred că va fi cazul, dar eu sunt pregătit”, le-a declarat Donald Trump jurnaliştilor.

„Mai are cineva dublii cu privire la poziţia noastră? Nu vom construi un zid!”, a spus, în schimb, democrata Nancy Pelosi, realeasă de curând la conducerea Camerei Reprezentanţilor, a treia funcţie ca importanţă în stat. În opinia sa, zidul este „imoral”.

France Presse aminteşte că, în politica americană, ameninţările cu un blocaj administrativ („shutdown”) sunt un adevărat ritual, ambele tabere încercând să obţină avantaje în timpul dezbaterilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS