SUA: Trump insistă ca ritmul testărilor pentru coronavirus să fie redus

Cei 3 înalţi responsabili pe sănătate din administraţia Trump, Robert Redfield, directorul Centrului de prevenţie şi luptă contra bolilor (CDC), ministrul-adjunct al Sănătăţii Brett Giroir şi Stephen Hahn, şeful Agenţiei medicamentelor (FDA), au răspuns „nu” fără ezitare atunci când au fost întrebați în Congresul de la Washington dacă preşedintele Donald Trump le-a cerut să încetinească ritmul de testare a cazurilor de nou coronavirus.

„Nu i-a cerut niciunuia dintre noi să încetinească testările, este un fapt. De altfel, vom creşte numărul de testări”, a subliniat epidemiologul-şef de la Casa Albă. „Este deci invers, vom face mai multe teste, nu mai puţine”, a precizat Anthony Fauci.

Donald Trump a stârnit agitație, sâmbătă seară, la un miting electoral la Tulsa, statul Oklahoma, când a spus că le-a recomandat responsabililor din sănătate să încetinească ritmul de testare, pe motiv că atunci când se fac multe analize „descoperim mai multe cazuri” [de SARS-CoV-2 – n. red].

Casa Albă a reacționat imediat și a invocat că preşedintele a glumit, dar miliardarul american a reafirmat marţi: „Nu glumesc!”. „Făcând mai multe teste, descoperim mai multe cazuri”, a subliniat el.

„Am făcut o treabă excelentă în privinţa coronavirusului”, a scris el pe Twitter chiar înainte de audierea experţilor. „Am salvat milioane de vieţi americane”.

Statele Unite au înregistrat 120.000 de morţi şi mai mult de 2,3 milioane de cazuri depistate din cauza coronavirusului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS