Confidenţialitate

SUA: Republicanii îşi consolidează pozițiile în Senat

Republicanii au păstrat un loc în Senatul american, iar Tom Tillis a fost reales în Carolina de Nord, un obstacol pentru democraţii lui Joe Biden, care văd astfel cum se diminuează şansele obţinerii majorităţii în camera superioară a Congresului american, relatează France Presse.

“Tocmai l-am sunat pe senatorul Tillis pentru a-l felicita”, a scris pe Twitter Cal Cunningham, adversarul său democrat învins, chiar înainte ca rezultatele finale să fie anunţate.

Republicanii au acum 49 de locuri, faţă de 48 cât au democraţii în Senatul american care are 100 de locuri.

3 mandate sunt încă nedecise: unul în Alaska, unde senatorul actual este în frunte, conform rezultatelor provizorii, şi două în statul conservator Georgia, pentru care vor avea loc alegeri pe 5 ianuarie.

Va trebui ca democraţii să câştige ultimele două locuri pentru a-i ajunge din urmă pe republicani. Dacă se va confirma acest scenariu, votul viitoarei vicepreşedinte Kamala Harris este cel care va fi decisiv în cazul unei egalităţi de 50-50.

Nicio lege nu poate fi adoptată fără votul Senatului, care are şi prerogativa de a aproba numirile prezidenţiale: membrii executivului, ambasadorii şi judecătorii, în special cei din Curtea Supremă.

Dacă Senatul rămâne majoritar republican, Joe Biden, care a petrecut 36 de ani în această cameră, va trebui să recurgă la talentele sale de comunicator şi negociator.

Marţi, preşedintele ales s-a declarat însă convins că poate aduna un număr suficient de senatori din tabăra opusă.