Confidenţialitate

SUA: Procurorul general acuză companii IT că sunt “dornice de colaborare cu Beijingul”

“Corporaţii precum Google, Microsoft, Yahoo şi Apple s-au dovedit a fi prea dornice să colaboreze cu Partidul Comunist chinez”, a declarat William Barr.

Procurorul general american a explicat că firmele din SUA sunt foarte dispuse să ia o serie de măsuri pentru a li se permite accesul pe piaţa chineză.

Companii de producţie de la Hollywood “au cedat constant presiunilor şi au cenzurat filmele pentru a mulţumi Partidul Comunist chinez”, a adăugat Barr.

“Suspectez că Walt Disney ar fi dezamăgit să vadă cum compania pe care a înfiinţat-o colaborează cu dictaturile din zilele noastre”, a subliniat procurorul.

“Partidul Comunist chinez gândeşte în termeni de decenii şi secole, în timp ce noi ne concentrăm pe următorul raport trimestrial al veniturilor. Şi marile companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale au acceptat să devină pioni ai influenţei chineze”, a insistat William Barr, sugerând că dispozitivele iPhone, produse de Apple, “nu s-ar vinde în China dacă ar fi impermeabile la accesarea de către autorităţile chineze”. Companiile din sectorul tehnologiei informaţionale utilizează “standarde duble”, a subliniat William Barr.

Declaraţiile reprezintă cel mai recent atac al Administraţiei Donald Trump la adresa Chinei, în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie şi în contextul tensiunilor cu Beijingul din cauza relaţiilor comerciale, gestionării coronavirusului, crizei din Hong Kong şi activităţilor militare din Marea Chinei de Sud.

Ambasada Chinei la Washington şi companiile americane criticate nu au reacţionat deocamdată.

Sursa foto: Unsplash/Macau Photo Agency