Confidenţialitate

SUA: Președintele Biden și-a prezentat strategia pentru controlul armelor de foc

Preşedintele american Joe Biden şi procurorul general Merrick Garland au prezentat, joi, strategia de combatere a atacurilor armate din Statele Unite, relatează Reuters.

Vizate sunt, în special, ”armele fantomă” auto-asamblate şi ”dispozitivele stabilizatoare”, care transformă efectiv pistoalele în puşti.

Liderul de la Casa Albă va cere, anual, un raport anual privind traficul de arme de foc la nivel național.

Joe Biden vrea reintroducerea unei interdicţii asupra armelor de asalt şi adoptarea unei legi privind semnalarea riscurilor.

”Astăzi, luăm măsuri pentru a face faţă nu doar crizei armelor, ci la ceea ce este de fapt o criză a sănătăţii publice”, a spus președintele în Grădina cu Trandafiri, adresându-se unui public format din rude ale victimelor violenţei armate.

”Este o epidemie (de atacuri armate – n. red], pentru numele lui Dumnezeu, şi trebuie să se oprească”, a adăugat președintele.

Democrat cu o lungă istorie în susţinerea restricţiilor pentru arme, Joe Biden a fost supus presiunii pentru a intensifica acţiunile după unele incidente armate, produse în Colorado şi Georgia.

Departamentul de Justiţie va regândi modul în care analizează cazurile penale şi investigaţiile, pentru a încerca să afle mai multe despre modelele moderne de trafic de arme.

“Armele moderne nu mai sunt turnate sau forjate, ci pot fi fabricate din plastic, imprimate pe o imprimantă 3D sau vândute în seturi de auto-asamblare”, a spus procurorul Merrick Garland.

Controlul armelor este o problemă divizivă în SUA.

Al doilea amendament al Constituţiei SUA protejează dreptul de a purta arme, iar încercările statului de a limita cine poate cumpăra arme sau cum le pot transporta au fost contestate în instanţă de grupurile de lobby.