Confidenţialitate

SUA: Președintele Biden cere Congresului o reformă a armelor de foc

Preşedintele american a solicitat Congresului, duminică, să acţioneze imediat pentru a limita circulaţia armelor de foc în SUA.

“Această administraţie nu va aştepta următorul atac armat în masă” pentru a asculta apelurile la acţiune, a transmis Joe Biden într-o declaraţie transmisă cu ocazia comemorării a trei de la atacul comis într-un liceu din Florida, soldat cu 17 morţi.

“Fac apel astăzi la Congres să promulge reforme de bun simţ privind armele”, a spus liderul de la Casa Albă, care a cerut să se impună în sfârşit verificarea antecedentelor cumpărătorilor “în cazul tuturor tipurilor de vânzări de arme”, interzicerea armelor de atac şi a încărcătoarelor de mare capacitate.

În opinia lui Joe Biden, trebuie “să se pună capăt imunităţii fabricanţilor de arme, care pun arme de război pe străzile noastre în deplină cunoştinţă de cauză”.

În 2018, de Sfântul Valentin, un tânăr de 19 ani a deschis focul în Liceul Marjory Stoneman Douglas, omorând 14 elevi şi 3 profesori înainte de a fi arestat.

Exclus anterior din şcoală din “motive disciplinare”, atacatorul a putut să îşi cumpere legal o armă de atac semiautomată, în ciuda unor antecedente psihiatrice.

În ciuda apelurilor lansate de societatea civilă, preşedintele republican Donald Trump a refuzat atunci să ia în considerare interzicerea armelor de atac.

France Presse notează că administraţiile americane succesive nu au reuşit să oprească înmulţirea atacurilor în masă care se produc cu regularitate în şcoli, centre comerciale, companii sau lăcaşuri de cult.