SUA: O mașină a intrat în mulțimea de oameni ce protestau în statul Virginia

În Statele Unite, 1 persoană a murit în urma ciocnirilor violente între forţele de ordine şi extremiştii de dreapta în Charlottesville. Guvernatorul statului Virginia a declarat stare de urgență.

Mii de persoane au venit în orașul Charlottesville pentru a demonstra fie pentru sau împotriva ”Uniţi Dreapta”, la doar câteva ore după ce sute de extremişti de dreapta s-au plimbat cu torţele aprinse şi au scandat ”vieţile albilor contează” în campusul Universităţii din Virginia.

O femeie a fost ucisă în timp ce traversa strada, de o mașină care a intrat în mulțimea de oameni care mărșăluia, iar alți 2 polițiști și-au pierdut viața după ce un elicopter al forțelor de ordine a căzut în apropiere de oraș. Un tânăr identificat drept James Alex Fields Jr a fost arestat în urma atacului cu maşină.

Fields Jr. (20 de ani) este din Ohio şi a fost inculpat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală de către anchetatorii din Virginia.


Guvernatorul Virginiei, Terry McAuliffe, le-a cerut locuitorilor să stea departe de marşuri, dar sute de persoane veniseră deja de la primele ore ale dimineții, sâmbătă. El le-a transmis un mesaj celor care au venit la marș:  „Plecați acasă …nu sunteți doriți în comunitatea noastră. Nu sunteți patrioți. Rușine!”

Autorităţile locale au arestat mai multe persoane după ce au declarat ilegală adunarea din parcul Emancipării.

REACȚIA LUI DONALD TRUMP

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat violenţele care au izbucnit între militanţii extremei-drepte şi contraprotestatarii ce au luat cu asalt pitoreasca localitatea Charlottesville cu ocazia marşului ”Uniţi Dreapta”, dar nu a luat apărarea nici unei tabere, scrie Reuters.

Cu toţii trebuie să fim uniţi şi să condamnăm tot ceea ce reprezintă ura. Nu există niciun loc pentru o asemenea violenţă în America”, a scris preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter:

 

Tensiunile au izbucnit după ce autorităţile locale au anunţat planurile de eliminare a statuii generalului Robert E. Lee, care a condus forţele Confederaţiei în timpul Războiului Civil din SUA.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS